Colectii de carti > Literatura SF > Dune – update

Dune – update

Dune coperta thumb

Detalii despre carte

Titlu Carte: Dune
Autor: Frank Herbert
Traducere: Ion Doru Brana
Editura: Nemira
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...

Pe planeta desert Arrakis, probail cea mai impresionanta lume creata vreodata in literatura, incepe povestea unui om numit Muad’Dib si a incercarii de a transforma in realitate un stravechi vis al omenirii…
Update 1
Arkonnenii stapanisera 80 de ani Arrakisul cu statut de semifief pentru a exploata mirodenia dar acum imparatul instituise casa Atreides cu statut de fief complet.
Din primele pagini ale cartii ne putem da seama ca baiatul Paul este personajul principal. Este talentat, ingenios, norocos si bineinteles ca mult prea matur pentru cei 15 ani ai sai. Cartea vrea sa construiasca un tempo din ce in ce mai rapid, sa creeze tensiune si sa o acumuleze, insa pentru un cititor ca mine nu merge. Totul este spulberat in primele 20 de pagini in care se „bat apropouri” (subtile ca tancul) ca tatal baiatului va muri. Probabil ca in mintea mea ar trebui sa se creeze acea dorinta de a lupta impotriva destinului insa din pacate nu se intampla.
Trebuie sa marturisesc ca am vazut filmul insa recunosc ca nu imi aduc aminte mare lucru.
Ce imi aduc aminte este ca Paul devine Muad’Dib si ca o sa aiba o sora… cred ca sunt si ceva curse cu viermii desertului sau o initiere si cam atat.
Revenind la cele citite, autorul, in incercarea de a construi tensiunea mentionata vrea sa ne apropie de tatal baiatului, n-il infatiseaza ca pe un conducator/ sot/ tata perfect, pe de o parte cald, dragastos, bun, pe de alta parte rece, calculat, nemilos in functie de situatie si necesitate. In plus, la fiecare trei pagini apare ca nuca in perete un paragraf din care reiese: „saracul, ce pacat ca o sa moara”.
Facand abstractie de acest lucru putem in schimb sa ne delectam cu restul actiunii: un rau-facator care este incarnarea pura a celor sapte pacate capitale: mania, lacomia, lenea, mandria, pofta trupeasca, invidia, si delasarea; o planeta noua si incredibil de ostila, un popor al desertului mandru care inspira admiratie si bineinteles tehnologia care pastreaza totusi un rol secund si doar ajuta din cand in cand actiunea.
Update 2
Am terminat in cele din urma cartea si pot sa spun ca nu imi pare rau. Se simte bineinteles aerul comercial al povestii insa per total lumea creata nu lasa de dorit. Cartea se termina exact cum s-a preconizat din primele 5 pagini, nu lasa nici-o surpriza. Nu spun asta din dorinta de a strica lectura eventualilor amatori ci din necesitate.
Am ramas totusi cu nevoia de a-mi satisface curiozitatea asupra viitorului lui Muad’dib. De indata ce fac rost de urmatoarele carti o sa va anunt.

Personaje

Paul – personajul principal, fiul ducelui Leto si urmas pe tronul casei Atreides
Jessica – parte a cultului Bene Gesserit si mama lui Paul acesta este atrenata in cele mai ascunse tactici de spionaj si contraspionaj
DUcele Leto – tatal lui paul si conducatorul casei Atreides, acesta este tipicul conducatorului perfect care isi castiga respectul pamenilor sai printr-o mana sigura si corecta

Scene

Cautatorul urca, taie lateral aerul din odaie si reveni deasupra patului.
In mintea lui Paul filgerara instantaneu toate cunostiintele legate de limitele armei. Campul de suspensie comprimat distorsona vizibilitatea ochiului de transmisie. Intrucat penumbra din dormitor ingreuna si mai mult vizarea tintei, operatorul nu putea sa conteze decat pe miscare. Trebuia sa atace tot ce misca.[...]
Vanatorul-cautator se inalta inalta inca o jumatate de metru. Undui in tesatura de lumina si umbra asternuta pe obloane, sondand incaperea.
Trebuie sa incerc sa il prind, gandi Paul. Dedesubt e lunecos din cauza campului de suspensie. Va trebui sa strang cu putere.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.