Colectii de carti > Literatura clasica > Departe de lumea dezlantuita

Departe de lumea dezlantuita

Departe-de-lumea-dezlantuit

Detalii despre carte

Titlu Carte: Departe de lumea dezlantuita
Autor: Thomas Hardy
Traducere: Cristina Jinga
Editura: Leda Clasic
Voteaza:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...

La jumatatea epocii victoriene, intr-o perioada de avant a economiei liberale, cand Anglia devenise prima putere industriala a lumii, Thomas Hardy reconstituie cu nostalgie, intr-o cuprinzatoare fresca romanesca, climatul spiritual al Angliei patriarhale. In cuvintele unei remarcabile scriitoare ca Virginia Woolf, Departe de lumea dezlantuita ne dezvaluie cealalta latura a spiritului uman, partea intunecata, care se revela in singuratate, iar nu cea luminata, care se arata in societate.

Personaje

Gabriel Oak – “Abia de curand lumea incepuse sa-l numeasca pe Gabriel “fermierul” Oak. Dupa aproape un an de zile, multumita neobositei harnicii si firii sale increzatoare, ajunsese in masura sa inchirieze mica ferma de oi de acum, din care Norcombe Hill era doar o parte, si s-o doteze cu doua sute de capete [...] caci de mic copil il ajutase pe tatal sau sa aiba grija de turmele marilor proprietari, pana cand batranul Gabriel se savarsise din viata intru odihna vesnica.”

Bathsheba Everdene – o fata incredibil de frumoasa si incredibil de baietoasa. Intreaga carte se invarte in jurul ei. Reprezentata de catre autor ca fiind femeia in starea ei cea mai pura si simpla.

Scene

O noapte dezlantuita – “Detunatura fu naucitoare, aspra si nemiloasa, si se prabusi peste urechile lor bufnind compact, plat, fara acel ecou care ii imprumuta ceva din sunetul tobelor unui tunet mai indepartat. In stralucirea rasfranta de intreg pamantul de dedesubt si de cuprinzatoarea volta a cupolei de deasupra, Gabriel vazu copacul spintecat pe toata lungimea trunchiului sau inalt si drept si un soi de panglica uriasa de scoarta trantita jos. Cealalta jumatate ramasa in picioare isi arata lemnul dezgolit ca o fasie alba. Fulgerul lovise copacul.”
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.